Objednejte si školení

Rozhovor s advokátem Pavlem Černým: V předělaném stavebním zákoně bude víc razítek než slibované jedno

3.5.2022

Je to paradox. Zákonem roku se minulý týden na základě hlasování právníků a podnikatelů v prestižní anketě společnosti Deloitte stal nový stavební zákon. Tedy norma, kterou připravila a schválila Babišova vláda, ale nový kabinet některé její pasáže odmítá a již platný zákon se snaží „za pochodu“ přepsat. Času je ale málo.

Zákon je schválený, jeho platnost je stanovena na polovinu roku 2023 a nejde o pár paragrafů – kvůli zcela novým stavebním předpisům se změnilo dalších 50 různých typů zákonů a vyhlášek.

Ke změnám se ale musí přistupovat uvážlivě. V rozhovoru pro Deník na to znovu upozorňuje Pavel Černý, advokát z kanceláře Frank Bold, který jako odborník na stavební právo připomínkoval už první verzi zákona. Ta se připravovala téměř pět let.

Zákonem roku se paradoxně stal zákon, který stávají vláda přepisuje. Které principy by podle vás měly zůstat zachovány i v „předělávce“?
Ze samotného aktuálního návrhu „věcné“ novely stavebního zákona zdánlivě vyplývá, že kromě soustavy stavebních úřadů zůstávají původní principy zachovány. Ve skutečnosti však novela obsahuje zásadní změny v souvisejících předpisech, které jednoznačně ruší koncept „jednoho razítka“.

Podle mého názoru by měly být zachovány všechny hlavní principy, které schválený zákon obsahoval, k nimž patří vznik jednotné soustavy stavebních úřadů, odstranění systémové podjatosti, komplexní posuzování záměrů a integrované rozhodování, zákaz opakovaného vracení řízení na úřady 1. stupně (úředního ping pongu) nebo přísnější přístup k černým stavbám. K nim by bylo vhodné doplnit úpravy posilující postavení samospráv v oblasti územního plánování a jednoznačně zakotvující pravomoci a odpovědnost specializovaných úředníků za ochranu jednotlivých veřejných zájmů.

Pokračujte v rozhovoru na Deník.cz

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení