Objednejte si školení

Pochyby se mění v paniku. O novém rozhodnutí ÚOHS hovořil krátce pro Hospodářské noviny Pavel Černý

29.11.2023

Měl to být recept, jak zrychlit extrémně dlouhé povolování staveb, místo toho se však developeři obávají, že nový stavební zákon nakonec povede k pravému opaku. Důvodem jsou potíže, které provázejí digitalizaci stavebního řízení, tedy jeden z klíčových nástrojů, na nějž ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dlouhodobě sází. Příprava digitalizace se tento týden opět zkomplikovala poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil své nedávné rozhodnutí a zastavil výběrové řízení na dodavatele softwaru. Rozhodnutí zveřejnil ve čtvrtek. K tomu obdržel další dva podněty na postup ministerstva, které mohou celou akci ještě více zbrzdit.

Digitalizace stavebního řízení je jedním z hlavních cílů současného ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Projekt Datarun upozornil na to, že ministerstvo v době, kdy čelilo nejistotě ohledně osudu původního tendru, vypsalo novou veřejnou zakázku, v jejímž rámci zadalo projekt stejné firmě, která vyhrála původní soutěž. I tuto zakázku nyní ÚOHS na základě dvou oznámení prověřuje. „Je otázka, jestli je takový postup právně průchodný. Myslím, že je to velmi sporné,“ domnívá se Pavel Černý, advokát z kanceláře Frank Bold. Pokud by úřad zrušil i novou zakázku, celý proces digitalizace by to ještě více zpomalilo.

Více z článku si můžete přečíst zde.

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení