Objednejte si školení

Nový stavební zákon: Co je a není potřeba k žádosti o stavební povolení? Jak na zahájení řízení o povolení záměru dle nového zákona?

6.3.2024

Jak povolit stavbu podle nového stavebního zákona č. 283/2021 Sb.? Povolovací řízení se zahajuje žádostí. Co musí žádost o povolení stavebního záměru obsahovat? A co na rozdíl od staré legislativy obsahovat nemusí? Nová legislativa jde vstříc digitalizaci a zrychlení povolovacího procesu. Plně platná bude od 1. 7. 2024.

Řízení o povolení záměru se zahajuje na žádost. Tu lze podat v listinné, nebo v elektronické podobě prostřednictvím portálu stavebníka. Konkrétní formulář, který se pro podání žádosti použije, stanoví zatím nevydaný prováděcí předpis (údaj z února 2024, pozn. redakce).

Žádost musí obsahovat tzv. obecné náležitosti, tedy údaje, z nichž je zřejmé, kdo žádost podává, které věci se týká a co se navrhuje. Co musí obsahovat dále a více informací k procesu žádosti o stavební povolení najdete na serveru e-stav.

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení