Objednejte si školení

ČTK: O odkladu části stavebního zákona bude Sněmovna jednat asi až v březnu

17.1.2022

ČTK – O návrhu koaličních poslanců na odklad části nového stavebního zákona bude Sněmovna debatovat nejdříve v březnu. Není jisté, kdy ho bude schvalovat. Poslanci na návrh bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) přerušili projednávání tohoto bodu do 1. března. Návrh na přerušení prošel hlasy 83 poslanců opozičních hnutí ANO a SPD, zatímco zapotřebí jich bylo alespoň 82. Koalici na přehlasování opozičního návrhu chyběly hlasy. Omluveno bylo 21 poslanců vládní koalice.

O přerušení se hlasovalo dokonce dvakrát. Sněmovna návrh nejprve schválila, ale hlasování zpochybnil Jan Farský (STAN) s tím, že na sjetině má odlišný výsledek od toho, jak hlasoval. Ale návrh prošel i napodruhé.

Dostálová svůj návrh zdůvodnila tím, že není možné myslet vážně slova předkladatelů o konstruktivní debatě, když nejsou definitivně zvoleni všichni poslanci za členy výborů. Dostálová ale i další členové bývalé vlády Andreje Babiše (ANO) nejsou členy žádného sněmovního výboru. Jako ministři jimi být nemohli a Sněmovna o jejich volbě zatím nerozhodla.

Exministryně Dostálová nový zákon hájila a poukazovala například na to, že obsahuje pojistky proti nečinnosti úředníků nebo proti tomu, že by někde nějaký úředník onemocněl a pracoviště by nemohlo fungovat. Varovala, že pokud by prošel návrh na částečný odklad účinnosti, začaly by fungovat dva stavební zákony: první pro jednoduché stavby a druhý pro vyhrazené stavby. Upozorňovala, že pod dosavadní zákon by spadala i bytová výstavba.

Skupina koaličních poslanců, kteří v minulém volebním období nový stavební zákon kritizovali, navrhla, aby se o rok odložil vznik krajských stavebních úřadů, které mají spadat pod Nejvyšší stavební úřad. Povolování běžných staveb, rodinných domků, garáží nebo třeba bytů by se řídilo dosavadní právní úpravou. Od 1. července příštího roku by tak vznikl jen Specializovaný a odvolací stavební úřad, který má povolovat takzvané vyhrazené stavby, například dálnice nebo elektrárny. Stranám bývalé opozice se nelíbilo hlavně to, že stavební úřady přejdou zcela pod stát. Varovaly, že to může ochromit stavební řízení a že se řízení vzdálí občanům. Pětice stran sdružených v koalicích Spolu a Piráti a STAN avizovala již před volbami, že pokud budou po říjnových volbách vládnout, stavební zákon změní.

Celý článek čtěte na webu www.ceskenoviny.cz >>>

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení