Objednejte si školení

Věcná novela nového stavebního zákona - krok zpět ke komplikovanému povolování

25.8.2022

Cílem nového stavebního zákona mělo být zjednodušení stavebního řízení. Momentálně však není pravděpodobné, že by k němu mělo v blízké budoucnosti dojít. Zákon sice měl od 1. 7. 2023 zavést integrované řízení o povolení staveb, aktuálně předložená novela však tuto úpravu zásadně mění.

Ministerstvo pro místní rozvoj v odůvodnění novely tvrdí, že jeho cílem zůstává zjednodušení a zrychlení povolovacích procesů. Obsahem novely je ale návrat k samostatnému posuzování stavebních záměrů dílčími stanovisky různých úřadů. Navrhuje se pouze částečná integrace v oblasti ochrany životního prostředí  - „jednotné environmentální stanovisko”. To má být navíc vydáváno mimo vlastní řízení o povolení stavby.  

„Jedná se o návrat k současné podobě stavebních úřadů na obcích a krajích, což  neumožňuje důslednou integraci rozhodování. Na druhé straně je i v tomto modelu možné usilovat o zjednodušení a zrychlení řízení. To by ovšem bylo možné pouze za podmínky, že budou v co největším počtu případů kompetence stavebních úřadů a dotčených orgánů vykonávat tytéž instituce," říká advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Věcnou novelu nyní projednává Legislativní rada vlády.

Pusťte si webinář: Nový stavební zákon a jeho novely. Co přinesou?

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení