Objednejte si školení

Ihned.cz: Nový stavební zákon naráží na opozici. Podle Pirátů jde o hybrid

10.3.2020
Nový stavební zákon je jeden z nejdůležitějších úkolů současné vlády. Hnutí ANO Andreje Babiše jej slíbilo prosadit do příštích voleb do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční v roce 2021 na podzim. Zda se to podaří, není vůbec jisté. ANO může narazit na opozici.

Digitalizace, to je ta alfa a omega. Pojďme touto cestou. Myslím si, že současný návrh zákona je špatná cesta. Doufám, že se nám podaří vyzobat ze zákona věci, které dávají smysl, a nebudeme dělat takto masivní změnu,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš na půdě mediálního domu Economia v rámci diskuse platformy Urban Leaders Club.
5,5 roku se v Česku v průměru čeká na stavební povolení. Nový stavební zákon má tuto lhůtu zkrátit na jeden rok. Návrh zákona má na jaře projednat vláda, v létě by o něm poprvé mohli jednat poslanci.

Podle Pirátů je možné povolování staveb v Česku urychlit především digitalizací a nový zákon není třeba. „Samotná digitalizace urychlení nepřinese,“ namítá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Podle ní je třeba zavést zcela nový systém. Nový zákon má podle ní zjednodušit stavební řízení a zkrátit jej ze současných v průměru pěti a půl let na rok.

Zdroj: Ihned.cz

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení