Objednejte si školení

Frank Bold Advokáti nesouhlasí se stávající podobou nového stavebního zákona

25.8.2020

Ačkoli jsme se ve Frank Bold Advokáti podíleli na přípravě některých částí nového stavebního zákona, s jeho aktuálním zněním spokojení nejsme. S čím konkrétně nesouhlasíme, komentoval v pořadu 90´ ČT24 advokát FBA Pavel Černý.

V návrhu NSZ jsme zpracovali například návrh soudního přezkumu územních plánů, účastenství v řízeních podle zákona o ochraně přírody a vodního zákona, úpravy plánovacích smluv a náhrad za změny v území, řízení s posouzením vlivů na životní prostředí a část změn ve zvláštních zákonech souvisejících s integrací.

„Ani jedna z oblastí, na kterých jsme se podíleli, nezůstala v současné verzi zákona schválené vládou v té podobě, v jaké byly navrženy,” uvedl v pořadu Pavel Černý. (Rozdíly mezi původním a upraveným návrhem jsme již komentovali zde.)

Největší problém podle nás souvisí se změnou v oblasti struktury stavebních úřadů, konkrétně se skutečností, že na prvním stupni vydávají povolení úřady obcí a není dodržený jednotný princip státní stavební správy. „Neznamená to jenom problém s nezávislostí úředníků, ale také problém s nedostatkem kvalifikovaných specialistů pro jednotlivé oblasti integrovaného povolování. Krajský stavební úřad se tak bude podílet na tvorbě prvostupňového povolení a zároveň bude v té věci i odvolacím orgánem,“ upřesnil.

V důsledku budou vznikat v řízení složité situace, které se budou promítat jak v jeho zpomalení, tak i v problematice dodržení ochrany jednotlivých veřejných zájmů.

Jaké jsou naše další výhrady? A jak na připomínky reagovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová? Podívejte se na celý záznam vstupu zde.

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení