Objednejte si školení

Deník.cz: Stavební povolení za pár týdnů? Zákon míří do finále

3.3.2020

Ostře sledovaný nový stavební zákon míří do finále. Z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) minulý týden odešla jeho poslední verze, která zohlednila i téměř pět tisíc výtek, které (některé vícekrát) na resort dorazily. Úřady, neziskovky či starostové teď mají měsíc na vyjádření – v létě a na podzim by zákon měla projednat vláda a parlament.

„Co se změní pro stavebníky? Zákon odejde do vlády jako „krvavý kompromis“. Šéfka resortu Klára Dostálová (za ANO) ustoupila starostům a počet stavebních úřadů klesne jen částečně.

Zjednodušeně řečeno: stavební úřady v první linii zůstanou na obcích v přenesené působnosti a čistě státní stavební správa bude fungovat od „krajů výš“. Dnes je totiž struktura stavebních úřadů roztříštěná. Funguje tu 714 obecních stavebních úřadů (z toho 17 procent jen o jednom člověku), 609 speciálních stavebních úřadů, devět báňských a čtyři vojenské. Celkem více než 1300 úřadů, na kterých pracuje celkem 13 tisíc lidí. Pro srovnání – čtyřikrát větší Polsko jich má jen 300. Zaměstnanci úřadů navíc dosud nebyli zastupitelní, což by se s novým zákonem mohlo změnit.

Článek vyšel v deník.cz

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení